Verbeter leesvaardigheden met Microsoft Learning Tools

Dat Microsoft zich steeds meer richt op het onderwijs is wel duidelijk. Eén van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied zijn de Microsoft Learning Tools, oftewel de leerhulpmiddelen. Deze set aan tools is bedoeld voor (jonge) leerlingen om zowel de lees- als de schrijfvaardigheden te verbeteren. Tot voor kort was je als school aangewezen op, vaak dure, externe tools als het ging om kinderen met bijvoorbeeld dyslexie. Tegenwoordig biedt Microsoft vergelijkbare hulpmiddelen gewoon aan in Word, OneNote, Outlook en zelfs in de Microsoft Edge browser.

Een detailoverzicht welke functionaliteit er in de Nederlands taal beschikbaar is kun je hier vinden.

De functies kunnen, afhankelijk van de applicatie, gestart worden door in de werkbalk de optie “Beeld” te kiezen en vervolgens voor “Leerhulpmiddelen” (of Insluitende lezer”). Na het activeren van deze functie wordt de tekst getoond in een speciale leesweergave waarin diverse functies beschikbaar komen:

Voorlezen van de tekst

Deze functie leest de tekst voor door middel van zogenaamde “text to speech” technologie die onderdeel is van Windows 10. Hierbij wordt er rekening gehouden met de taal waarin de tekst is opgemaakt. Ook de Nederlandse taal wordt hierbij ondersteund. De voorleesstem kan desgewenst veranderd worden in een mannelijke of vrouwelijke stem en ook het voorleestempo kan aangepast worden:

Voorlezen

Aangepaste weergave en kleuren

Met deze functie kan de tekst op een voor de leerling duidelijke leesbare manier worden weergegeven. Letters kunnen groter (en kleiner) worden gemaakt en de regelafstand kan vergroot worden. Ook kan er een lettertype met en zonder schreef gekozen worden en kan een (rustige) achtergrondkleur worden gekozen. Veel leerlingen met leesproblemen ervaren kleuren en lettertypes op een andere manier, vandaar dat er verschillende combinaties mogelijk zijn.

Lettergrepen

Weergave van lettergrepen en woordsoorten

Om het tekstbegrip te bevorderen kan er door middel van kleuren onderscheid gemaakt worden tussen zelfstandige- en bijvoegelijke naamwoorden en werkwoorden. Ook kunnen woorden in de tekst worden opgedeeld worden in lettergrepen om het lezen te bevorderen.

Regelfocus

Om optimaal te kunnen focussen op de tekst die voorgelezen of begrepen moet worden kan er een regel- of alinea focus worden geactiveerd. De rest van de tekst wordt in dat geval donker gemaakt. De leerling kan eenvoudig naar de volgende regel of alinea bladeren.

Beschikbaarheid

De leerhulpmiddelen zijn inmiddels in veel Microsoft applicaties beschikbaar. Het onderstaande overzicht is daarom ook een momentopname.

Word

De leerhulpmiddelen zijn standaard beschikbaar in de online versie van Word. De desktop versie vanaf versie 2016 (Versie 1707, build 8326.2058) wordt standaard voorzien van de leerhulpmiddelen. Belangrijk: de hulpmiddelen zijn alleen beschikbaar voor Office 365 gebruikers.

Learning Tools in Word

Meer info: https://support.office.com/en-us/article/learning-tools-in-word-a857949f-c91e-4c97-977c-a4efcaf9b3c1#PickTab=Word_Online

OneNote

De leerhulpmiddelen zijn standaard beschikbaar in de online versie van OneNote. Voor de desktop versie van OneNote 2013 en 2016 moet er eerst een plug-in geïnstalleerd worden.

Meer info: https://support.office.com/nl-nl/article/open-learning-tools-for-onenote-10f7ce19-6350-4b94-9b30-641afdb4607c?ui=nl-NL&rs=nl-NL&ad=NL

Outlook

In Outlook online zijn de leerhulpmiddelen beschikbaar, maar dit moet bij de opties wel eerst ingesteld worden. In de desktopversie van Outlook zijn de leerhulpmiddelen op dit moment nog niet beschikbaar.

Meer info: https://support.office.com/nl-nl/article/insluitende-lezer-voor-outlook-openen-9249595c-4b9d-4f27-9f59-bc590a6152da?ui=nl-NL&rs=nl-NL&ad=NL

Edge browser

Ook de Edge browser van Microsoft bevat de leerhulpmiddelen, vanaf de Windows 10 Creators update. Deze kan, samen met de PDF/e-Pub weergave, dus uitstekend gebruikt worden voor het voorlezen van PDF documenten!

Meer info: https://blogs.windows.com/windowsexperience/2017/04/20/week-microsoft-edge-browser-built-books-reading/


Conclusie

Microsoft levert met deze tools een aantal nuttige uitbreidingen voor het onderwijs. En als dit de trend is kunnen we nog veel moois verwachten.

Het zou echter fijn zijn als Microsoft de functionaliteit in de verschillende applicaties gelijk zou trekken. Nu is deze helaas niet overal hetzelfde en is het soms even zoeken naar de juiste functies. Zo heet de activatieknop voor de leerhulpmiddelen in Word 2016 “Leerhulpmiddelen” en in Word Online “Insluitende lezer”. Ook de vervolgopties zijn verschillend in Word 2016 en Word Online. Dit maakt de adoptie van deze functies niet eenvoudiger.

Aangezien ik geen deskundige ben op het terrein van dyslexie kan ik niet beoordelen of de leerhulpmiddelen die Microsoft biedt afdoende zijn. De geluiden die ik echter van onderwijzers krijg is dat deze tools al veel bijdragen aan tekstbegrip en leesvaardigheden. Natuurlijk zijn er speciale dyslexie tools die veel meer (specifieke) functionaliteit bevatten maar Microsoft lijkt hiermee een hele goede basisvoorziening te leveren die bovendien al geïntegreerd is met de meest gebruikte tools voor het werken met teksten in Office.

Gebruik jij deze tools al op school? Of wil je deze gaan evalueren? Dan ben ik benieuwd naar je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *