Interactief lesmateriaal maken met Office Mix

Office Mix is al geruime tijd beschikbaar maar nog niet veel gebruikt in het onderwijs. En dat is jammer want het maken van interactief lesmateriaal wordt hiermee een stuk eenvoudiger. In deze blog wil ik iets meer vertellen over Office Mix, volgens Microsoft “Everything you need to easily create and share interactive online videos”.

Aan de slag met Office Mix

Office Mix is een gratis plugin voor PowerPoint. Gratis? Gelijk maar even downloaden dan!  Deze plugin voegt na installatie een tabblad toe aan PowerPoint waarmee de nieuwe functionaliteit beschikbaar komt.

Maak een Mix

De basis van een Mix is een “normale” PowerPoint presentatie die je kunt uitbreiden met interactieve elementen, zoals video, schermopnames, quizen etc. Uiteindelijk levert dat een video op met daarin een tijdlijn waarop je heen en weer kunt springen.

Video

Een video opname inclusief geluid kan eenvoudig opgenomen worden. Tijdens de opname heb je ook een werkblad waar je direct op kunt tekenen. De video kan daarna worden toegevoegd aan je presentatie.

Quizzes en andere apps

Je kunt een quiz toevoegen en daarmee een interactief element toevoegen. Handig om kennis die in voorgaande dia’s is opgenomen te toetsen. Om een Quiz toe te voegen maak je verbinding met een App store waar naast Quizzes ook andere apps te vinden zijn:

Screen recording

Om te laten zien hoe een applicatie werkt, kun je heel goed een screen recording maken. Hiermee neem je een deel van je scherm op als video. Eventueel kun je dit nog ondersteunen met audio.

Screenshot

Wil je alleen een foto toevoegen van je scherm (met daar op bv een applicatie) maak je een Screenshot

Video en audio toevoegen

Als je al een audio of video opname hebt opgeslagen, kun je die eenvoudig toevoegen aan je Mix.

Publiceer en deel je Mix

Ben je klaar met je verhaal, dan kun je een preview van je Mix afspelen en delen met je gebruikers. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden:

Uploaden naar Office Mix website

Microsoft heeft een speciale website die geschikt is voor interactieve Mixen: mix.office.com. Het leuke van deze website is dat je hiervandaan je Mix eenvoudig kunt delen en via statistieken kunt controleren hoe vaak deze bekeken is. Je kunt een Mix ook privé maken zodat deze alleen voor geselecteerde gebruikers te zien is.

Uploaden naar Office 365 Video

Wil je je Mix liever binnen je eigen Office 365 omgeving houden, dan kun je de Mix ook uploaden naar Office 365 Video. het nadeel hiervan is dat je de interactie kwijtraakt omdat er een “normale” video van de Mix wordt gepubliceerd. Hierdoor zie je ook de statistieken dus niet.

Exporteren naar Scorm pakket / LMS-en

Lange tijd is er een optie geweest om de Mix als Scorm pakket te kunnen exporteren waardoor deze ook te gebruiken was in Scorm compatible players. Microsoft heeft echter besloten hiermee te stoppen en in plaats daarvan aan te sluiten bij de LTI (Learning Tool Interoperability) standaard. Hiermee wordt het mogelijk om de Mix ook te gebruiken in LMS-en zoals Moodle, Blackboard etc.

Conclusie

De tijd dat je dure en ingewikkelde Scorm Editors en tools nodig had om interactief lesmateriaal of -presentaties te maken is met Office Mix voorbij. Juist omdat het een uitbreiding is op een pakket dat we allemaal wel kennen, PowerPoint, zal iedereen er snel mee aan de slag kunnen. Door aan te sluiten bij eLearning standaarden, zoals LTI, is het nu al mogelijk om de Mixen in een LMS op te nemen. Het zou natuurlijk mooi zijn als Office 365 Video (of binnenkort Stream) dezelfde interactieve mogelijkheden zou hebben als de Mix website. Dan zou het onderwijs er een hele goede tool bij hebben om interactief lesmateriaal te maken en te distribueren binnen Office 365. Maar met de huidige mogelijkheden ben ik in ieder geval al erg blij en gebruik deze dan ook regelmatig.

Ben jij ook enthousiast over Office Mix? Ben benieuwd naar je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *